http://img585.imageshack.us/img585/3080/paizei.png

Trailers

This text will be replaced

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Come and See (1985)

Idi i Smotri (1985) - Ελα να Δεις!!


http://img16.imageshack.us/img16/9145/idiismotri1yg.gif

Πολεμική | 142' | Ακατάλληλο κάτω των 15


Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Πεμ 29 Ιαν 2009
Διανομή: New Star
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: (Dolby) Stereo
Γλώσσα: Ρωσικά - Γερμανικά


Λευκορωσία 1943. Οι Γερμανοί ναζί, έχοντας φτάσει στον κύριο και μεγάλο στόχο τους, να πατάνε σε σοβιετικό έδαφος και να ελπίζουν σε τελική νίκη, έχουν αφιονιστεί! Με συνοπτικές διαδικασίες και απάνθρωπο κυνισμό και βία ζώων, καταστρέφουν ολοσχερώς 618 χωριά, καίγοντας ζωντανούς τους κατοίκους τους, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους (που δεν μπορούσαν να αντισταθούν ή να τρέξουν για να σωθούν). Θέλουν να δημιουργήσουν πανικό, πέρα από το ιδεολογικό μίσος που τρέφουν για τη χώρα των μπολσεβίκων. Το τελικό νούμερο των άγρια δολοφονημένων από τους ναζί Λευκορώσων φτάνει σε 2,2 εκατομμύρια ψυχές!
Αυτό το φρικτό και μοναδικό στη μέχρι τότε πολεμική ιστορία του κόσμου γεγονός, στα χέρια του Ελεμ Κλίμοφ, δεν έμεινε απλώς ένα φρικτό και άθλιο γεγονός, έγινε μια μεγάλη και διδακτική πολιτική τραγωδία. Ο θεατής, μέσα από αφαιρετικές ποιητικές εικόνες, άρτιας αισθητικής, δραματικότητας και ρεαλισμού, εικόνες που παραπέμπουν στην Kόλαση του Δάντη και στη βιβλική Αποκάλυψη του Ιωάννου, παρακολουθεί τη σφαγή μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα ενός παιδιού. Ενός παιδιού που τα χαρακτηριστικά του, από καθαρά και λεία, που ήταν πριν αρχίσει η ομαδική σφαγή, μεταβλήθηκαν, μαζί με την εξέλιξη της σφαγής, σε ρυτιδωμένα και βαθιά γερασμένα χαρακτηριστικά. Πόσο γέρασε ο κόσμος με τον πόλεμο και τις ναζιστικές ακρότητες! Πόσο υπέφερε και πόνεσε ο άνθρωπος!
Τόσο ο σκηνοθέτης της ταινίας, όσο και ο σεναριογράφος, έζησαν από πρώτο χέρι τις φρικαλεότητες του β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ελεμ Κλίμοφ, ο οποίος γεννήθηκε το 1933 στο Στάλινγκραντ (πέθανε το 2003), με την εκκένωση της πόλης, αφού οι Γερμανοί είχαν φτάσει κοντά της, χρειάστηκε να διαφύγει με τη μάνα του και τον μικρότερο αδελφό του πάνω σε μια μικρή χαλασμένη βάρκα. Ενα ταξίδι φόβου, που σημάδεψε βαθιά τη μικρή παιδική ψυχή του. Ο Αλες Αντάμοβιτς, συν-σεναριογράφος με τον Κλίμοφ, ήταν ο ίδιος στρατιώτης στο β` Παγκόσμιο Πόλεμο και είδε με τα ίδια του τα μάτια τις φρικαλεότητες των ναζί και την καταστροφή των 618 χωριών της Λευκορωσίας.
Ο Κλίμοφ, που υπήρξε πρώτος Γραμματέας της Ενωσης Σοβιετικών Σκηνοθετών, μέχρι που αναγκάστηκε σε παραίτηση δυο χρόνια μετά από την εγκαθίδρυση της περεστρόικα, δεν έμπαζε ποτέ ιδεολογικά. Αυτό διαπερνά όλο το έργο του (που ήταν μικρό άλλωστε, πέντε μόνον ταινίες μεγάλου μήκους). Στο «Ελα Να Δεις», δεν αρκείται σε μια ρεαλιστική σκιαγράφηση των ναζί και των ντόπιων συμμάχων τους, κάτι που δεν απέφυγαν άλλοι μεγάλοι κινηματογραφικοί δημιουργοί. Ο Κλίμοφ προσπαθεί και πετυχαίνει να τους «ερμηνεύσει» κιόλας! Λίγες φορές ο κινηματογράφος κατάφερε να ζωγραφίσει αδρά και αληθινά την ιδεολογική ψυχοσύνθεση των ναζί δολοφόνων και όχι το περίβλημά τους. Και μόνον που τους βλέπεις στην ταινία του Κλίμοφ τους σιχαίνεσαι!
Ενα ακόμα ενδιαφέρον σημείο της ταινίας, σε αντίθεση με άλλες πολεμικές ταινίες, είναι ότι εδώ ο σφαγμένος και ριγμένος στην πυρά σαν σφαχτό Λευκορώσος δεν έχει απέναντί του μηχανές, αλλά ανθρώπους. Ο Κλίμοφ δε χρεώνει τις σφαγές στην απρόσωπη ναζιστική μηχανή, αλλά στον άνθρωπο ναζί! Στον φασίστα.


Παίζουν:

Αλεξέι Κραβσένκο, Ολγα Μιρόνοβα, Λιουμπομίρας Λαουσιαβίσιους
Σηνοθεσία:

Ελεμ Κλίμοφ

http://d.imagehost.org/0441/Trailer.png
Coming Soon!

by Deutschland

2 σχόλια: